top of page

Anatomie zábavy

Po dvouleté odmlce nám začaly do schránek opět chodit pozvánky na společenské akce. A proto bonviván Filip Šimoník v rámci série rozhovorů RSVP vyzpovídal Kateřinu Meinerovou, která organizuje jedny z nejopulentnějších setkání v Praze.

Text: Filip Šimoník

Foto: Vojtěch Veškrna, Filip Šimoník

White_Circus_catering_RSVP_portret_Katerina_Meinerova_01_foto_Vojtech_Veskrna.jpg

Odhadovat atraktivitu večírku předem je nejisté. Podobně nejisté jako ťukat v obchodě do melounu s nadějí, že uslyšíme: „Jsem sladký, šťavnatý a mám v sobě málo pecek, kup mě, pochutnáš si!“

Podle Katky, se kterou se známe z vysokoškolských studií a která nyní pracuje jako manažerka komunikace pro tradiční francouzskou značku, ale existuje jasné vodítko: „Pokud sám sebe nutíš na akci zůstat ještě o chvilku déle nebo si uvědomíš, že si odnášíš zážitek jen proto, že sis ho celý musel vyrobit a hostitel ti k němu moc nepomohl, tak zřejmě nejsi na dobré párty.“ A na další raději nechoď, doplnil jsem si sám pro sebe.

Pokud se ale role obrátí a já jsem hostitel, jak tomuto scénáři předejít? I na to má Katka jasnou odpověď: „Na začátku si vždy musíš vyjasnit, pro koho akci děláš, co jí chceš říct a s jakým zážitkem mají tví hosté odcházet. Pořádání večírku pro večírek samotný je nejčastější chyba, se kterou se setkávám,“ říká.

Pořádání večírku pro večírek samotný je nejčastější chyba, se kterou se setkávám.

O zážitku a emocích jsme mluvili v podstatě po celou dobu našeho rozvorou – s výjimkou momentu, kdy nám číšník přinesl smažené jarní závitky, a tak je nahrávka rozhovoru přerušena spokojeným křupáním.

 

„Každá akce, kterou organizujeme, musí být pro hosty v něčem výzva. Musí zažít něco, co zatím neznají a co je překvapí. Nevyplácí se je podceňovat a být poplatným hostitelem, který připraví to, co podle něj bude zaručeně fungovat,“ myslí si Katka.
...

Zbytek rozhovoru si můžete přečíst v letním čísle Amazing Magazínu.

Musíme najít místo, které je amazing

White-circus-catering-RSVP-foceni.gif

Pronesl fotograf Vojtěch Veškrna, když jsme ho poprosili o vytvoření portrétu Katky. Rozhovor s ní totiž vychází v letním čísle Amazing Magazínu, který je plný krásných míst.

A Vojta okamžitě věděl, čím bude výjimečná naše lokace: „Musíme najít v centru Prahy rovnou střechu, kde se budeme fotit při západu slunce. Aby celá scéna měla atmosféru těsně před vypuknutím večírku. A tak se celý tým pustil do hledání. Nakonec ale stačilo vyšplahat na střechu budovy v ulici Nekázanka (ano, jde o tu, k níž se pojí pověst o Karlu IV., který ji prý nekázal postavit), kde má svou kuchyni White Circus.

 

Počasí nám jako na přání připravilo nádherný západ slunce s panoramatem stověžaté Prahy a nikdo z týmu během focení nepřišel o oko při pobíhání kolem televizních antén ani si nevyvrkl kotník při přeskakování hromosvodů.

S výsledkem je spokojený i Vojta: „Jak často se vám stane, že když si řeknete o střechu, ideální komparz, krásně připravené jídlo a neskutečný západ slunce k tomu, tak to vše dostanete? Fotograf už je pak jen třešnička na dortu.

 

A takové dorty, ty já mám rád!“

white-circus-catering-RVSP-backstage_edited.jpg

Pozor,
letí kopřivy!

Během celé série RSVP ustupují naše kulinářské výtvory do pozadí, aby uvolnily místo v záři reflektorů vzácným hostitelům a hostům. I tak ale nemohlo jídlo během focení portrétu chybět. Co šéfkuchař White Circus, Vladimír Čech, připravil?

„Z vícero připravených jídel se nakonec na fotografii objevil řízek z králíka,“ upřesnil Vladimír, který při vaření ctí principy sezónnosti a čerstvosti surovin. Co jsou ale ty zelené lístky položené na řízku? Máta?

„To byly kopřivy,“ směje se Vladimír. „Na talíři se dobře doplňují suroviny, které rostou blízko sebe ve stejném prostředí. K masu se zase hodí to, čím se dané zvíře běžně krmí. V případě králíka jsou to tradičně kopřivy.“

 

A v koneckonců tento princip fungoval i na place během focení. Když se nečekaně zvedl vítr, museli jsme všichni s hbitostí králíka pochytat letící lístky kopřivy a zpět je naaranžovat na řízek.​

Vždycky tě něco nachytá

O prostřenou tabuli se postarala Milada Janáková, která catering vede a plní roli hlavního kreativce. „Celý život kolem sebe schraňuju věci, které se mi líbí. Když mám potom za úkol připravit dekoraci, jednoduše se rozhlédnu a začnu skládat do krabice vázy, látky, nádobí, ..., které vytvoří kýženou atmosféru.“

Ještě před focením došlo k malé nehodě, kdy se pivoňka převážila a vybraná váza se rozbila. Výsledek ale vypadal jako vysoký umělecký záměr Milady. „Nejdřív jsem z toho byla sama rozladěná. Pak jsem se ale na torzo vázy podívala a řekla si: vždyť teď najednou vypadá jako od Rückla! Přitom jsem ji koupila za pár korun někde v obchodě.“ 

Catering tedy evidentně vyžaduje umění improvizovat. Což Milada potvrzuje. „Vždycky nás něco nachytá. Neexistuje akce, kterou bychom od stolu naplánovali a ona tak proběhla. Naše jediná snaha může být, aby nás nachytávaly co nejmenší věci.“ 

Epilog

Bezprostředně po příchodu Kateřiny na střechu se ozvalo radostné „Bum!“ a do vzduchu vylítnul špunt od šampaňského. Slavnostní večeře se přece neobejde bez bublin! Běžně se pro focení používá nějaký sekt, na fotce přece velikost bublinek nikdo nepozná. To bychom ale nesměli být ve White Circus. Tady jsou věci opravdu tím, čím se zdají být.

White_Circus_catering_RSVP_portret_Katerina_Meinerova_02_foto_Vojtech_Veskrna.jpg

Chcete další rozhovor naservírovat do e-mailu?

Děkujeme!

bottom of page